Geschiedenis

De Geschiedenis van de bruidsjurk

De bruidsjurk paste tot voor kort heel goed in het heersende modebeeld. In het begin van de 19e eeuw was de Empiremode in zwang. Rechte chemise jurkjes geïnspireerd op de Griekse oudheid. De modekleur was wit omdat men dacht dat men in de Griekse oudheid ook altijd wit droeg omdat de gevonden beelden uit die tijd ook wit waren. Later bleken die beelden vroeger beschilderd zijn geweest met bonte kleuren. De bruiden in die tijd droegen een bruidsgewaad in de meest kostbare stof die men zich kon veroorloven. Een voordeel was in die tijd dat de jurk niet alleen voor de huwelijksdag was bestemd, maar in het eerste huwelijksjaar bij alle officiële gelegenheden gedragen kon worden.

Niet in het wit
Het was vroeger ondenkbaar om een jurk voor één dag te kopen. Dat gebeurde alleen aan het hof. Tot ver in de twintigste eeuw waren er veel bruiden die in het zwart trouwden.

Droomjurk
In 1854 trouwde Sissi in een droomjurk van witte zijde met een lange kanten sluier met de keizer van Oostenrijk; Franz Joseph I. Vanaf die tijd probeerde elke bruid die het zich kon veroorloven haar voorbeeld te volgen. De bruidsjurken volgden de heersende mode, dus strakke lijfjes en wijde hoepelrokken in 1850, rond 1870 de strakke rok met de queue en een sluier van
tule,(foto) in 1900 de Victoriaanse bruidsjurk met hooggesloten hals met veel kant en zijde en in de jaren 20 waren de avondjurken en de bruidsjurken niet getailleerd en kort.

Juliana
In de jaren dertig werd de mode heel vrouwelijk met veel draperieën van soepele stoffen zoals zijde en viscose. Deze trend was ook te zien in de bruidsmode.
Prinses Juliana en prins Bernhard trouwden in de winter van 1937. Het verhaal gaat dat koningin Wilhelmina haar dochter dwong om een borstrok te dragen waardoor de jurk niet zo mooi viel als de bedoeling was. De bruidsjaponnen in de jaren vijftig hadden strakke lijfjes en wijde rokken met een petticoat. De rok kon zowel lang als kort zijn.

Hippietijd
In de jaren 60 kwam de grote omslag. De kleur veranderde van roomwit in spierwit als men in het wit trouwde. Het was de tijd van de flowerpower en the Beatles.
Gekleurde jurken met flaphoeden en een hippie-uitstraling waren geliefd, maar ook jurken met een Courège-achtige strakke vormgeving.

Sprookjesprinses
In 1981 zette lady Diana bij haar huwelijk met prins Charles een trend met haar ivoorkleurige droomjurk van tafzijde en oude kant met een sleep van 7.6 meter lang en enorme pofmouwen. (het was immers de tijd van de schoudervullingen) Vanaf toen wilde iedereen er weer uitzien als een sprookjesprinses.

Persoonlijke stijl
Tegenwoordig kan iedere bruid haar persoonlijke stijl kiezen. Nooit eerder waren bruiloften zo individueel.

De sluier
Halverwege de 19e eeuw kwam de sluier in de mode. Tot die tijd werden andere haarversieringen gedragen. De sluier was het teken van onschuld en maagdelijkheid. Over de sluier droeg de bruid een kroon die was versierd met linten, bloemen en parels, die symbool stonden voor de vruchtbaarheid van de vrouw. Later werd deze kroon vervangen door oranjebloesem. Dit waren wasbloemetjes die sinasappelbloesem moesten voorstellen. De sinasappelboom bloeit en draagt vrucht tegelijk, dit is natuurlijk een prachtig symbool voor het huwelijk.

Vraag dan nu de gratis trouwbox aan.

Geschiedenis

De Geschiedenis van de Bruidsjurk

Maak uw keuze: